Зашрка Зага Маливук рођена је у Вршцу 27. фебруара 1919. године. Била је учесница Народноослободилачке борбе и народни херој Јутославије.

Основну школу и три разреда гимназије завршила је у родном Вршцу, а 1932. године њена породица се сели у Крњачу, где наставља даље школовање. У току школовања у Београду долази у додир са омладинским револуционарним покретом, а током школске 1938/39. године постаје члан Савеза комунистичке омалдине Југославије. После завршетка школовања, као дипломирани техничар запошљава се у Првој српској фабрици авиона „Рогожарски“ у Београду, а због своје активности у току 1939. године примљена је и у чланство Комунистичке партије Југославје (КПЈ).

Ценећи њене способности, руководство Покрајинског комитета КПЈ за Србију изабрало је Загу за свог специјалног курира. Путовала је по разним местима по Србији, а најчешће у Вршац и Ниш, где је одржавала везу са тамношњим партијским организациј ама. Била је сналажљива и са великом лакоћом је успевала да избегне разне опасности – немачке агенте и патроле, многе рације и блокаде, преносећи тако разну поверљиву пошту и други пропагандни материјал.

Децембра 1941, наслућујући да се бави илеганим радом, газдарица стана у коме је Зага становала одлучла је да је пријави Специјаној полицији. Ухапшена је 9. децембра баш у тренутку када је са торбом пуном партијског и санитетског материјала кренула да напусти окупирани Београд. Специјална полиција је после Загиог хапшења дуго имала проблема да открије њен прави идентитет, па су је у јануару 1942. године предали Гестапоу. Ни агенти Гестапоа нису успели ништа да открију, те су је одредили за стрељање и смесили у једну од “соба смрти” Бањичког логора.

Зага је са Наталијом, својом пријатељицом из затвора, поводом Нове 1942. године организовала прославу. Прослава и маскембал почели су после поноћи када је управник логора Тоза Вујковић отишао у град. Међутим, песма и игра су привукле чувара који је упао у собе и прекинуо весеље. Сутрадан су Зага и Ната, као организатори прославе, позване на саслушање и претучене. Загаје стрељана 7. јула 1942. године на стратишту у Јајинцима код Београда. Указом Јосипа Броза Тита, председника Федеративне Народне Републике Југославије, 27. новембра 1953. године проглашена је за народног хероја.

Име Заге Маливук данас носе наша школа, једна улица у Вршцу и две у Београду (једна у Крњачи, а друга у Калуђерици). У нашем дворишту налази се и Загина биста, рад вајара Вељка Форцана.

О школи Детаљније