УПИС У ПРВИ РАЗРЕД

У септембру ваше дете полази у школу. То је врло значајан и јединствен доживљај и за вас и за ваше дете, праћен је радошћу и стрепњом истовремено. Пошто овај доживљај великим делом гради наш однос према школи и успех у даљем школовању, за њега се ваља добро припремити.

Када говоримо о спремности детета за полазак у школу мислимо на одређен степен физичке, интелектуалне и емоционално-социјалне развијености детета који је неопходан да би дете могло да одговори захтевима које школа поставља. Спремност обухвата и мотивацију за учење и предзнања.
Општа физичка развијеност и добро здравље омогућавају детету савладавање физичких напора школовања. Овде се консултујте са лекарима разних специјалности – офталмологом, физијатром, логопедом…

Програм редовног школовања је предвиђен за децу просечних интелектуалних способности. Проверу стадијума развоја интелектуалних способности врши психолог и он ће вас саветовати уколико постоје одступања.
Емоционално-социјална зрелост пред почетак школовања се односи на дететову способност да прихвати дужности и ограничења, да се одвоји од родитеља и прилагоди животу групе у школи. У овом делу велики посао су већ одрадили васпитачи у вртићу, било да је ваше дете годинама у вртићу, било да је само похађало обавезан предшколскипрограм. Дакле, васпитачи могу доста о томе да вам кажу и укажу.

ДЕТЕ И ШКОЛА, ДЕТЕ И УЧИТЕЉ/ИЦА

У процесу припреме детета за полазак у школу морате посебну пажњу обратити на развијање позитивних ставова преме школи и према учитељици-учитељу.
О школи причајте као о месту где ће дете научити пуно нових и корисних ствари, где ће радити занимљиве ствари. Никада га не плашите школом. Најбоље је да му говорите и о лепим, али и мање лепим странама школе. Будите реални. Треба га припремити да ће у школу ићи сваког дана и тамо остајати неколико часова, да ће у одељењу бити још дечака и девојчица као што је оно и који се осећају слично њему, да ће их сачекати учитељица која ће се потрудити да их научи многим стварима, али да је њихова обавеза да седе у клупама, пажљиво слушају и да могу да питају све што их занима.

Градите слику о учитељу као реалном човеку који деци помаже у напору да сазнају нештовише и нешто ново.
Ви сте ти које дете посматра и од вас директно зависи стварање позитивног односа детета према учитељу како у погледу његове стручности тако и погледу добронамерности његових поступака према вашем детету.

РАЗВИЈАЊЕ РАДНИХ И ДРУГИХ НАВИКА

У периоду који је остао до почетка школе потрудите се да са својим дететом, заједно, стварате навике неопходне за успешно остваривање школских задатака. Заједно са дететом одредите простор, собу или део собе коју ће те уредити у сврху учења и писања задатака (навика места). Даље је потребно да га увежбавате да у одређено време oбавља своје задатке  (навика времена). Док не почне школа вежбајте на кратким задацима типа цртања и бојења  или слагања слагалице на том месту.
Што се навика тиче, и време када се служи оброк, време када се иде на спавањетакође бе требало бити одређено и доследно се треба тога придржавати. Неће одмах бити лако и без отпора, писаће дете и на коленима и лежећи на кревету, или баш му је мало остало да сложи слагалицу, а мора на вечеру. Не прекидајте дете, пустите га да заврши али му скрећите пажњу на време до вечере или неке друге обавезе.

Доследност је кључна реч у васпитању и образовању деце.

ТЕХНИЧКЕ ПРИПРЕМЕ

Оно што је врло важно јесте да на време и у пријатној атмосфери извршите неке техничке припреме:

 •  на време завршите лекарске прегледе и заједно са будућим прваком идите у школу да се упишете код секретара школе,
 • кад сте у школи искористите прилику да прошетате кроз њу и поразговарате са дететом,
 • припремите дете за одлазак на тестирање и спремно дочекајте тај дан,
 • научите дете да зна своју адресу становања, где и шта раде родитељи и ваше бројеве телефона,
 • припремајте  и вежбајте дете да остаје само код куће или се одлучите за продужени боравак и тако добијате још једну годину за увежбавање самосталности и поверења,
 • увежбавајте самостално облачење и хигијенске навике,
 • вежбајте с дететом пут до школе,
 • заједно идите у куповину књига, прибора, школске торбе, одела,
 • планирајте свој летњи одмор тако да вам остану слободни дани у септембру као би са дететом увежбавали све ове ствари,
 • подстичите га да црта, да би извежбало руку и стекло прецизност покрета, бојице нека су му увек на дохват руке,
 • пуно му читајте и причајте о томе шта сте прочитали,
 • пре самог почетка школе у зависности од ваших дневних обавеза направите недељни план рада и дужности сваког од чланова породице, помозите детету да организује своје слободно време.

Драги родитељи, ево још неколико корисних савета

 • Деца треба да знају да она иду у школу да би нешто научила, а не да морају нешто да знају да би пошла у школу.Представите му реалну слику школе и немојте га плашити ни школом ни учитељем ни учењем.Оно је развојно спремно да почне
 • Родитељима се препоручује да своје коментаре о школи и будућим учитељима, као и наставницима не дају пред децом и да не припремају децу за ову или ону учитељицу или учитеља.
 • Развијање самосталности код деце је веома важно за развој личности детета у целини.
 • Никако не заборавите  да поласком у школу дете никако не престаје да се игра. Игра је животна потреба детета, само се мења са узрастом. Зато ћемо га најбоље научити нешто ако му то покажемо кроз игру.
 • Будите поносни и верујте у свог ђака. Наоружајте се стпљењем и уложите и њега и своје време да први разред протекне у реду, јер ћете тако поставити солидне темеље за даље школовање.

Добро дошли у ОШ „Зага Маливук“!

Педагошко-психолошка службa

Наш циљ је да заједно са вама градимо лепши свет за нашу децу.

ОШ „Зага Маливук”